challenge

fake news

Start de challenge.

President Isimo houdt het volk in bedwang via het verspreiden van nepnieuws. Val jij er ook voor?

Doe de test en ontmasker de leugens in de volgende nieuwsberichten.

Vraag 1.

Waar

Fout...

Dit artikel is wel nepnieuws. Dit artikel is bedoeld als een grap, dat merk je aan de woordspeling in de titel: Pokémon Go werd Pokémon God.

Volgende Vraag

Niet Waar

Juist!

Het is nepnieuws! Paus Franciscus mag dan wel een vooruitstrevende paus zijn, aan videospelletjes waagde hij zich nog niet. Dit artikel is bedoeld als een grap, dat merk je aan de woordspeling in de titel: Pokémon Go werd Pokémon God. 

Volgende Vraag

Vraag 2.

Waar

Juist!

Het is waar! Het mag er dan wel grappig uitzien, voor dokters en verplegers is het tijdens de uitbraak van een gevaarlijk virus roeien met de riemen die ze hebben. Lees het volledige artikel hier.

Volgende Vraag

Niet Waar

Fout...

Dit artikel is wel echt. Het mag er dan wel grappig uitzien, voor dokters en verplegers is het tijdens de uitbraak van een gevaarlijk virus roeien met de riemen die ze hebben. Lees het volledige artikel hier.

Volgende Vraag

Vraag 3.

Waar

Juist!

Het is waar! Lees hier meer over de uitbarsting van de Merapi-Vulkaan.

Volgende Vraag

Niet Waar

Fout...

Dit artikel is wel echt. Lees hier meer over de uitbarsting van de Merapi-Vulkaan.

Volgende Vraag

Vraag 4.

Waar

Fout...

Dit artikel is wel nepnieuws. Het artikel is afkomstig van een ironische website waarop men de spot drijft met de actualiteit.

Volgende Vraag

Niet Waar

Juist!

Het is nepnieuws! Het artikel is afkomstig van een ironische website waarop men de spot drijft met de actualiteit.

Volgende Vraag

Vraag 5.

Waar

Juist!

Het is waar! De man in kwestie vond de plastic tent jaren geleden zelf uit, voor onderwaterfotografie of bijvoorbeeld om jezelf te beschermen van regen en wind tijdens het supporteren bij sportevenementen in buitenlucht. Lees hier het volledige artikel. 

Volgende Vraag

Niet Waar

Fout...

Dit artikel is wel echt. De man in kwestie vond de plastic tent jaren geleden zelf uit, voor onderwaterfotografie of bijvoorbeeld om jezelf te beschermen van regen en wind tijdens het supporteren bij sportevenementen in buitenlucht. Lees hier het volledige artikel.

Volgende Vraag

Vraag 6.

Waar

Juist!

Het is waar! Italië krijgt steeds vaker te maken met de gevolgen van klimaatopwarming. Daarom besloot de overheid dat er meer aandacht aan besteed moet worden op school. Lees het volledige artikel hier.

Volgende Vraag

Niet Waar

Fout...

Dit artikel is wel echt. Italië krijgt steeds vaker te maken met de gevolgen van klimaatopwarming. Daarom besloot de overheid dat er meer aandacht aan besteed moet worden op school. Lees het volledige artikel hier.

Volgende Vraag

Vraag 7.

Waar

Juist!

Het is waar! Hoewel de Amerikaanse president zelf expert is in het verspreiden van nepnieuws, klopt de absurde berichtgeving over hem meestal wel. Lees hier het volledige artikel.

Volgende Vraag

Niet Waar

Fout...

Dit artikel is wel echt. Hoewel de Amerikaanse president zelf expert is in het verspreiden van nepnieuws, klopt de absurde berichtgeving over hem meestal wel. Lees hier het volledige artikel.

Volgende Vraag

Vraag 8.

Waar

Fout...

Dit artikel is wel nepnieuws! De schrijver baseert zich op een studie die bewees dat de kans op astma verkleint wanneer je tijdens je eerste levensjaar blootgesteld wordt aan een hond of boerderijdieren. Op deze website lees je waarom het artikel zo misleidend is.

Ga Verder

Niet Waar

Juist!

Dit artikel is nepnieuws! De schrijver baseert zich op een studie die bewees dat de kans op astma verkleint wanneer je tijdens je eerste levensjaar blootgesteld wordt aan een hond of boerderijdieren. Op deze website lees je waarom het artikel zo misleidend is.

Ga Verder

Goed gedaan!

Je voltooide de opdracht! Maar hoe herken je nepnieuws nu precies? Waarop let je om het te ontmaskeren?
Zoek de volgende woorden in dit rooster:

Omgaan met fake news

De meeste mensen krijgen hun informatie over wat er in de wereld gebeurt via het nieuws in de krant, op de televisie of op de radio. Daarom is het nieuws een erg krachtig medium, dat ook wel eens misbruikt kan worden.

Soms willen grote bedrijven of mensen in machtsposities je foute informatie geven om je te overtuigen van iets waar zij voordeel uithalen. Doordat nieuws zich erg snel verspreidt via sociale media, is het moeilijk voor journalisten om alle berichten te controleren. Daardoor sluipt er wel eens nepnieuws tussen… 

Hoe ga je zelf het best om met nepnieuws? 

Vraag jezelf steeds af waar het nieuws vandaan komt. Probeer bij twijfel op zoek te gaan naar andere bronnen die over hetzelfde onderwerp iets schreven.

Kraak de code!

Super! Je bracht deze challenge tot een goed einde. 

Versleep dit vak en ontdek een letter van het codewoord. Onthoud deze goed of schrijf het op!

E

Klaar met de challenge?